świerzop
płaskurka
samopsza
konopie
proso
orkisz
gryka
len
Według danych Rocznika
Statystycznego GUS średnia powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w
Polsce w okresie 1909-1913 wynosiła 30 tys. ha. Obecnie jedyną
rośliną oleistą produkowaną i przerabianą w Polsce na szeroką
skalę jest rzepak, który w areale upraw roślin oleistych ma
95-97procentowy udział. Po akcesji Polski do Unii Europejskiej
zbiory rzepaku gwałtownie wzrosły, zwiększyły się z poniżej 1
mln ton średnio w ostatnich czterech latach przed akcesją (latach
2000-2003) do 1,7 mln ton w latach 2004-2007 i 2,1 mln ton w latach
2008-2012. W 2013 r. nastąpił wzrost do rekordowego poziomu prawie
2,7 mln ton. Areał uprawy przekroczył 900 tys. ha.
Niebawem rzepak nie będzie
prawdopodobnie najpopularniejszą rośliną oleistą uprawianą w
Polsce. W "Raporcie rolnym" dr
inż. Tadeusz Solarski przypomina, że ocieplanie się klimatu oraz
postęp w hodowli nowych odmian umożliwiają uprawę soi. Na polach
doświadczalnych Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w
Końskowoli roślina ta uprawiana jest ponad dwadzieścia lat.
Zbierano plony w granicach 2,8 – 3,5t/ha. Niemniej dla produkcji
zwierzęcej i potrzeb spożywczych jest import z Ameryki. Aktualnie
do naszego kraju sprowadza się około 2,5 miliona ton śruty
sojowej. Przy zaangażowaniu nie tylko rolników, ale innych
instytucji krajowych związanych z przetwórstwem i marketingiem jest
możliwe znaczną ilość importowanej śruty sojowej zastąpić
śrutą otrzymaną z polskich nasion. Rozpoczęty w Polsce program
rozwoju produkcji białka roślinnego powinien sprzyjać podjęciu
uprawy soi wolnej od GMO.
Wątpiącym w możliwości uprawy soi
można przypomnieć, że 40 lat temu nie dawano szans uprawie
kukurydzy w Polsce, a dziś największy wzrost powierzchni uprawy
dotyczy właśnie kukurydzy. W 2012 roku zebrano około 4 mln ton
ziarna tego zboża. Trudno sobie obecnie wyobrazić rolnictwo i
żywienie bydła bez kukurydzy. Jednak ostatnie kilka lat, w których
w maju i czerwcu są susze nie ułatwiają uprawy tej rośliny. Na
ojczystych polach pojawiają się również bardziej ekscentryczne
rośliny, jak np sorgo, które w następnym półwieczu może
wypierać kukurydzę.
Pejzaże opiewane przez Mickiewicza i
Reymonta mogą niedługo być podziwiane jedynie w zdigitalizowanych
zbiorach bibliotek. Tradycyjne niwy szybko zmieniają koloryt. Coraz
większa popularność herbatek owocowych i ziołowych zachęca do
uprawy mało popularnych dotychczas roślin typu hibiskus, czy
ostrożeń warzywny - czarcie
żebro
ekologia na polu
ekologia na polu
Uwielbiam rzepak i jego zapach. Jest cudowny! bardzo za nim tęsknie :( Kluskowy Garnek. Zapraszam
OdpowiedzUsuńtrzeba zatem szybciutko w plener się wybrać - zaraz przekwitnie
UsuńZapachu rzepaku nie lubię, ale widok z okna owszem :)
OdpowiedzUsuń👩🏻🌾 coś takiego! Wszyscy lubią...
UsuńCóż jeśli ta polska soja będzie wolna od GMO, mam jednak pewne wątpliwości...Wolałabym jednak te stare rośliny wymienione przez Ciebie...
OdpowiedzUsuńTadeusz Rolnik z Niebieszczan sieje samopszę i płaskurkę
UsuńChyba więcej rolników sieje te stare odmiany na szczęście...
Usuńtak mnie zachęciliście tym rzepakiem, że chyba w przyszłym roku zasiejemy ;-)
OdpowiedzUsuńto dopiero będą skarby na półkach :)
UsuńUwielbiam rzepak. Żółte pola wyglądają niesamowicie
OdpowiedzUsuńpamietnik-blondynki.blogspot.com
Rzepak przepięknie się prezentuje na tle krajobrazu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rzepak jest cudowny. Niesty nie mogę się nim cieszyć,kiedy zaczyna się pora na niego. Wyglądam jak pączek, podpuchnięta z katarm. Ale cóż poradzić, alergia nie wybiera.
OdpowiedzUsuńAspekty wizualne rzepaku to cudo! Idealny, by nacieszyć oko i porobić zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam oglądać kwitnący rzepak, na szczęście u mnie w okolicy jest go dość dużo.
OdpowiedzUsuńRzepak jest bardzo fotogeniczny, widzę mnóstwo zdjęć w social mediach na jego tle :)
OdpowiedzUsuńCóż, zmiana klimatu wpływa na plany upraw. Rzepakowe pola lubię fotografować. Swoją drogą, ciekawe jak kwitnie soja?
OdpowiedzUsuńnależy do roślin motylkowych, więc ma motylkowaty wygląd :) jak jak groch np.
UsuńPola rzepaku są piękne... nie do opisania. Ciekawy artykuł. Ostatnio interesuje się jaki faktycznie ma wpływ olej rzepakowy na ludzki organizm. Powodzenia <3
OdpowiedzUsuńto chyba zależy od speców od marketingu ;) kiedyś olej rzepakowy miał złą prasę - teraz robotnicy medialni piszą o rzepaku coraz lepiej :)
Usuń