Christmas pudding.
Przepis jest dość zawiły,
w wielu domach
pudding
przygotowywany jest
według własnego przepisu
UWAGA:
przepis
na bardzo dużą porcję! (4-6 osób)
Składniki:
115 g mąki
szczypta soli...
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
225g tłuszczu,
1 jabłko, starte
225 świeżej bułki tartej
350g ciemnego cukru
20g posiekanych migdałów - najlepiej płatki
750g rodzynek
115 posiekanych suszonych moreli
115g skórki pom./cytr. w cukrze
1 cytryna - sok + starta skorka
30ml melasy
3 jajka
300ml mleka
30ml alkoholu (tradycyjny przepis mówi o brandy, ale może być również ciemne piwo)
110g wiśni w syropie
1) suche rzeczy mieszamy, dodajemy susz i orzechy, tłuszcz, jabłko
2) podgrzewamy melasę
3) dodajemy jajka, mleko, alkohol, cytrynowy sok, wszystko dobrze mieszamy.
2) podgrzewamy melasę
3) dodajemy jajka, mleko, alkohol, cytrynowy sok, wszystko dobrze mieszamy.
4) potem wszystko wkładamy do dużych głębokich miseczek, zawiązując podwójny pergamin na wierzchu sznurkiem
5) gotujemy na parze do 10 godzin, dolewając wrzącej wody w razie konieczności
6) w dniu Wigilii należy gotować jeszcze raz (ok. 3 godzin) aby odgrzać środek naszego puddingu
6) w dniu Wigilii należy gotować jeszcze raz (ok. 3 godzin) aby odgrzać środek naszego puddingu
Przepis faktycznie dość skomplikowany, więc nawet się za to nie biorę. Nie jestem jakąś wielką fanką pieczenia/gotowania - zazwyczaj jadamy na mieście, a w święta korzystamy z cateringu.
OdpowiedzUsuńo, tez chyba teraz trzeba już zamawiać
UsuńNigdy nie robiłam domowego puddingu :) Jak znajdę czas, to może wypróbuję ten przepis, ale nieco w mniejszej ilości.
OdpowiedzUsuńmożna już teraz kupić w sklepach, warto spróbować jak święta smakują w innych krajach
UsuńSkomplikowany ten przepis, a że ja w kuchni mam dwie lewe ręce, to odpadam w przedbiegach. ;)
OdpowiedzUsuńpo prawdzie mało komu w Polsce to smakuje
UsuńNa taki pudding chętnie bym się skusiła. Do tego kominek, książka i jestem w niebie...
OdpowiedzUsuńOmg pewnie jest pyszne, ale dla mnie chyba za trudne. Na bank to skopie 🙈
OdpowiedzUsuńWow, ale zdolna jesteś... Takie piękne pierniczki, podziwiam :-)
OdpowiedzUsuńdzięki, a nawet dowiedziałam się, jak ładnie podawać pudding.
UsuńMuszę nowe zdjęcie zrobić
Zrób, chętnie popatrzę :-)
UsuńPudding też lubię :-)
Może kiedyś skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTen puding jest mi dobrze znany, ja za nim zbyt nie przepadam, ale domowy z pewnością jest pyszny!
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie pysznie! Wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń